Институтот за Наука „Weizmann“ се наоѓа во Реховот, јужно од Тел Авив, а е осонован во 1934 година. Финансиски средства од Хоризон програмата добива поради истражувањето во природните и егзактните науки.

Во институтот работат околу 2500 научници, докторанти и студенти.  Досега од „Weizmann” произлегле тројца лауреати на Нобеловата награда и уште неколку со награди за врвни достигнувања во науката.  Бројни откритија во математиката, микробиологијата, физиката, астрофизиката, биохемијата и други научни гранки се само мал дел од биографијата на Институтот за Наука од Израел.

Голем број на научните достигнувања се финансирани од Хоризон 2020 и Европската Комисијата. Проектите на „Weizmann”  се навистина општокорисни и придонесуваат за подобрување во повеќе сфери. На пример проектот ContactLube нуди подобрени и поефикасни леќи за очи. Потоа проектот Metknock го контролира одгледувањето на храна која не е ГМО и создава услови за производство на поздрави прехрамбени продукти. Тука е и големиот проект Sociosmell, кој помага при човекови заболувања и подобрување на здравјето.

Хоризон 2020 го финансира Институтот за Наука со вкупно 51.731.718 милиони за точно 61 проект, во период од 2014-2016 година.

Доколку сте заинтересирани за програмите на Европската комисија и сакате да дознаете нешто повеќе за Хоризон 2020 и проекти со кои може да аплицирате, повеќе информации имате на следниот линк – ТУКА