Отпадната вода од мелниците за маслиново масло на компанијата Green Tech и дала идеја за производство и комерцијализација на спирулина алгата. Сонот на компанијата да започне нов проект се оствари со помош на Хоризон 2020 СМЕ инструментот, од чија соработка произлезе еко-иновативниот процес Респира.

Во моментов индустријата за маслиново масло е една од најрелевантните агро-прехранбени филијали во Јужна Европа.  Целокупниот процес на производството создава огромна количина на отпадни води со високо загадена и фитотоксична содржина. Преку проектот Респира, компанијата GreenTech влезе на пазарот со иновативно решение за третман на отпадните води произлезени од производството на маслиново масло, кое комбинирајќи различни техники на филтрација, овозможува добивање на зелени пазарни производи како што се: органско ѓубриво и чиста вода, неоргански хранливи материи кои се користат за одгледување и производство на микроалгата Спирулина. Оваа алга е широко користена во прехранбената индустрија и медицината, благодарение на неговите посебни нутритивни карактеристики.

Респира од Хоризон 2020 доби грант во висина од 71.429 €, преку инструментот за мали и средни претпријатија.  Проектот се развиваше од 2015- 2016 година, а грантот го добија благодарение на сите придобвки за животната средина. Имено, Респира ги поддржува познатите европски предизвици за животната средина, промовирани од Стратегијата за одржлив развој на ЕУ.

Доколку сте заинтересирани да дознаете нешто повеќе за програмата Хоризон 2020 и СМЕ инструментот,
како и доколку имате одлична идеја за проект, повеќе информации има овде и овде.