Оваа фондација е основана со цел тука да се прават научни истражувачки активности од областите природни, природни, егзактни, социјални и општествени науки.

Фондацијата работи под јурисдикција на Владата на Португалија, а визијата е да ја покрене земјата на повисоко ниво кога се во прашање науката, технологијата и иновациите. Најважно е истражувањата да допринесат со економски раст, кој позитивно би влијаел врз секој жител.

Со работа започнува во 1997 година, а оттогаш со помош на субвенции, спонзорства и грантови успева да направи доста значајни проекти.

Дел од проектите на Португалската фондација за наука и технологија се финансирани од европската програма Хоризон 2020.

За 63 проекти, фондацијата во рок од три години добила вкупно 9.031.964 евра неповратни финансиски средства од Хоризон 2020.

Доколку сте заинтересирани да дознаете нешто повеќе за оваа европска програма, или пак сакате да аплицирате за грант од Хоризон 2020, повеќе информации прочитајте ОВДЕ