Дека програмата Хоризон 2020 нуди можности на сите кои се креативни и иновативни, доказ е италијанската фирма која доби грант за машина за подготвување кафе еспресо.

Иако кафето е најчесто конзумиран пијалок во светот, сепак досега на пазарот постоеа само професионални машини за еспресо кои трошат многу електрична енергија и не секогаш може да го погодат вистинскиот вкус сакате да го добиете. Италијанската компанија Eurek SRL и произведувачот на машини за кафе- 8Б партнерски се договорија да дизајнираат нова машина која на баровите, рестораните, кафулињата ќе им заштеди околу 50 проценти од досегашната потрошувачка на енергија. Со помалку потрошена електрична енергија, а со постојано топла вода и подобрен вкус овие машини за кафе се револуционерен производ на пазарот.

За овој проект од Хоризон 2020 Инструментот за мали и средни претприатија, двете фирми добија вкупно 71.429 €, а до 2022 година од продажбата на машините за еспресо очекуваат да заработат околу 3 милиони евра.

Доколку и вие сте иновативни и сакате да дознаете повеќе за Хоризон 2020 програмата и како да аплицирате за грант, посетете го следниот линк- ЕУ ФОНДОВИ 2017